pondělí 12. března 2018

Recenze: Co je realita a co je jen sen? (Cynthia Swanson – Knihkupkyně)



Kniha Knihkupkyně se ke mně dostala díky recenznímu konkurzu na stránkách nakladatelství OMEGA, na který jsem se přihlásila. Jsem neskutečně ráda, že jsem dostala tuto příležitost. Ta kniha je neskutečná a já jsem z ní doslova unešená. Děkuji moc nakladatelství OMEGA a knihkupectví KNIHY DOBROVSKÝ s.r.o. 

Kniha je žhavou novinkou, která se na pultech knihkupectví objevila teprve nedávno. A je prvním románem na kontě spisovatelky Cynthii Swanson. Autorka doposud psala jen povídky, které zveřejňovala v časopisech a za jednu z nich dokonce získala prestižní cenu. Na stránkách autorky se dočtete, že 6. února vydala svou druhou knihu, která se jmenuje The Glass Forest. Pevně věřím, že i tato kniha bude stejně strhující a doufám, že se co nevidět dostane i k nám. Kromě toho se také věnuje desingu. 

Knihkupkyně je román vyprávějící příběh o ženě, která má neuvěřitelně živé sny. Společně s hlavní hrdinou Katharyn, nebo Kitty chcete –li, požíváme dva různé životy. Jeden z nich je však snový, vymyšlený její naprosto živou fantazií. Avšak který z nich to je? Co je sen a co už je realita? Ten snový dokonalý se vším jak má být, nebo ten druhý? A co musí udělat pro to, aby ty sny skončily? Jakou cenu musí zaplatit, aby mohla žít svůj život?  Všechny tyto otázky vám kniha odpoví, to vám můžu zaručit. A budete velice překvapeni. 

Kniha neuvěřitelně čtivá. Strhne vás už od prvních stránek a na padesáté stránce budete mít pocit, že nemůžete přestat, dokud se nedozvíte víc. Budete doslova toužit po to, zjistit jak to dopadne. Co je pravda a co je hříčka bujné fantazie? Kapitoly nejsou ani příliš krátké ani dlouhé, prostě tak akorát. Skvěle se díky tomu čtou.  A máte tak pocit, že vám příběh krásně ubíhá. Ani se nenadějete a už jste v půlce knihy. Musím říct, že tato kniha pro mě byla dokonalým překvapením. Přečetla jsem ji jedním dechem. Je to snad mnou nejrychleji přečtená kniha za posledních několik let. Příběh i styl jakým autorka píše, mě dokonale pohltil a já jsem se nemohla odtrhnout od příběhu Kitty a Katharyn. Chtěla jsem vědět, která z nich je ta pravá.  Závěr knihy byl pro mě tak překvapivým, že jsem koukala na stránky doslova s otevřenou pusou. Takový konec jsem nečekala.  Ani by mě nenapadlo, že by se věci mohli ubírat tímto směrem a proto, pro mě konec knihy byl o to vzrušující. Měla jsem pocit, že jsem součástí příběhu a všechno to prožívám s hlavní hrdinkou. 

Kniha je vlastně takovým vyprávěním, co by bylo kdyby. Ale čtenář se nemusí příliš soustředit na dějovou linku, aby mu neunikl nějaký detail. Neboť všechna co kdyby na sebe dokonale navazují a díky tomu je příběh přehlednější. Dává životu hlavní hrdinky zcela jinou dimenzi. A donutí vás přemýšlet nad tím, jak by byl váš život, kdyby jste některá svá rozhodnutí udělali jinak. 

Myslím, že kniha bude dokonalým překvapením pro každého čtenáře. Já ji rozhodně doporučuji všem, kteří milují dobré příběhy. Kniha v sobě v dokonalém souznění pojí poutavý příběh s trochou tajemna. Během příběhu se snažíte odhalit tenkou linii mezi tím co je skutečné a co je jen fantazie. Mám snad jen jednu jedinou výtku a tou je obal knihy. Mě osobně mi se více líbilo, kdyby na přebalu místo dvou žen, byl motiv, který naleznete hned jakmile otevřete knihu

mám na mysli, tento motiv :) 

ODKAZ na e-shop KNIHY DOBROVSKÝ  
ODKAZ na knihu na stránkách nakladatelství OMEGA
ODKAZ na rozhovorou s autorkou knihy  na stránkách nakladatelství OMEGA

2 komentáře:

  1. Na knihkupkyni jsou všude celkem dobré ohlasy. Nevím, jestli si ji taky nepřečtu. Tyhle příběhy mám moc ráda :-) děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemáš zač. Jsem ráda, že jsem někoho nadchla k tomu, aby si ji přečetl. Vážně se mi velmi líbila. Jsem zvědavá jaký na ni budeš mít názor ty :)

      Vymazat

Oblíbené příspěvky